Barika

Rondo



Mieszaniec niespecyficzny odmian winorośli Zarya Severa × Saint Laurent. Krzyżowania odmian dokonał w 1964 roku czeski hodowca prof. Vilém Kraus, a selekcję przeprowadził w Niemczech prof. Helmut Becker. W 1997 roku jedną wyróżniającą się roślinę oznaczoną symbolem Gm 6494-5 rozpowszechniono pod nazwą rondo. W 1999 roku rondo zostało mimo udziału genów winorośli amurskiej zarejestrowane jako odmiana winorośli właściwej (Vitis vinifera).

Charakterystyka. Wzrost krzewu silny. Jest średnio wrażliwy na mróz i na choroby. Jego odporność na mróz maleje pod wpływem odwilży zimą. Dobrze plonuje w chłodnym klimacie przy stabilnej temperaturze zimą. Liście średniej wielkości, 3-klapowe, z ostrymi ząbkami i nerwami w zagłębieniach blaszki liściowej, charakterystycznymi dla winorośli amurskiej (Vitis amurensis). Grona średniej wielkości, rozgałęzione, jagody kuliste, średniej wielkości, granatowoczarne, miąższ zabarwiony.

Fenologia. Wiosenną wegetację rozpoczyna wcześnie. Jagody wybarwiają się bardzo wcześnie i dojrzewają dość wcześnie, pod koniec września, zależnie od lokalizacji. W polskich warunkach klimatycznych wymaga okrywania na zimę. Pąki wytrzymują spadki temperatur do -23°C.

Wino. Wino opisywane jest jako dobrej lub bardzo dobrej jakości, dość cierpkie, barwy ciemnej, rubinowej, o przyjemnym czereśniowym aromacie. Profil wina podobny do win z czystych odmian winorośli właściwej przyczynił się do oficjalnej rejestracji. Udaje się dobrze nawet w bardzo chłodnych, jak na winiarskie standardy okolicach.

Rozpowszechnienie. Rondo było trzecią co do ważności odmianą na wino czerwone w winnicach brytyjskich w 1999 roku, z 39 ha upraw. Wino rondo bywa oferowane tam po starzeniu w beczkach dębowych. Odmiana jest uprawiana także w Niemczech, Holandii, Belgii, Szwecji i Polsce (m.in. w południowo-wschodniej Polsce oraz na Ziemi Lubuskiej i u stóp Gór Kaczawskich). W 2010 była z ledwie 20 ha upraw najpopularniejszym szczepem w Danii.

 

Źródło: 

© https://pl.wikipedia.org/wiki/Rondo_(winorośl), licencja: CC-BY-SA 3.0