Barika

Sangiovese

Owocowość   ●●
Ciało ●●●
Taniny ●●●●
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●●


Odmiana dająca najpopularniejsze w świecie włoskie wino – chianti. Prawdopodobnie należy do najstarszych odmian winorośli we Włoszech. Przypuszcza się, że jej ojczyzną jest Toskania, chociaż uprawia się ją także bardziej na północ – w Emilli-Romanii (Sangiovese di Romagna). Stanowi jedną z głównych upraw winorośli w Marchii, Umbrii, w Abruzji, Lacjum i na Elbie. Na niewielkich obszarach hoduje się ją niemal we wszystkich regionach winiarskich Włoch. Uprawia się ją w Argentynie, Australii, Francji, Algierii, Tunezji i w Rumunii.

Tworzy wina wytrawne, lekko garbnikowe, z typowym bukietem fiołków, z lekko gorzkim finiszem. Ma kolor rubinowej czerwieni.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Sklep z winem Festus, Sopot, 2013
(0)