Barika

Sauvignon blanc

Ampélographie. Traité général de viticulture
Owocowość   ●●●●●
Ciało
Wytrawność ●●
Kwasowość ●●●●●
Alkohol ●●●


Jedna z najstarszych białych odmian winorośli we Francji, uprawiana przede wszystkim w regionie Doliny Loary i Bordeaux. Uważa się ją za prawdziwie tęczowy szczep, w którym rzeczywiście wyróżnić można sześć kolorów: biały, czerwony, różowy, czarny, zielony i fioletowy. Pochodzenie tej winorośli jest niepewne, ale specjaliści skłaniają się do uznania, że jej ojczyzną może być Loara, a właściwie rejon dzisiejszego Berry i Nivernais, czyli miejsca, skąd pochodzi najbardziej prestiżowe wino Loary, Sancerre i Pouilly Fumé.

Jest stosunkowo mało wydajna, ale bardzo ceniona z uwagi na jej owocowość. W połączeniu z semillon i muscadelle daje najwspanialsze wina deserowe na świecie – sauternes i barsac lub znakomite, wytrawne białe wina z Graves i Entre-Deux-Mers. Poza Francją najlepiej przyjęła się w Nowej Zelandii, gdzie uzyskuje się z niej pikantne, o soczystym smaku owocu wina, które mogą konkurować z winami znad Loary.

Sauvignon blanc może mieć smak cytrusów, jabłek i agrestu, a nawet koperku, selera, szparagów.

Wina z tej odmiany mogą być znakomite, ale też mdłe, pozbawione wyrazu, ostre, cienkie i kwaśne! Czasami pod nazwą sauvignon blanc kryją się wina banalne, mało interesujące, w rzeczywistości wina z mniej szlachetnych odmian sauvignon vert lub sauvignonasse (np. niektóre wina chilijskie).

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Festus, Sopot, 2013