Sémillon
Owocowość | ●●● |
Ciało | ●●● |
Wytrawność | ●● |
Kwasowość | ●●● |
Alkohol | ●●● |
Biała odmiana winogron rozpowszechniona na całym świecie z uwagi na jej szczególną podatność na szlachetną pleśń (Botrytis cinerea), czyniącą ją idealną do produkcji białych win likierowych. Szczególnie nieoceniona w Sauternes. Oczywiście używa się jej także do wytwarzania win wytrawnych zarówno w Sauternes, Graves i wielu innych regionach Francji, a także w Australii, Chile i Brazylii. Warto jednak pamiętać, że wytrawne wina z Sauternes zawsze występują z kontrolną apelacją ogólną (jako AOC-AOP Bordeaux), ponieważ apelacja Sauternes zastrzeżona jest wyłącznie dla win słodkich. W Australii produkuje się sémillon jako wino odmianowe (varietal), jednak prawie zawsze jest ono wytrawne.