Barika

Syrah

Ampélographie. Traité général de viticulture
Owocowość   ●●●●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●●


Czerwona odmiana winogron uprawiana głównie w dolinie północnego Rodanu, gdzie służy do wyrobu znakomitych czerwonych hermitage, cornas i cóte rótie oraz w Australii (znana tam jako shiraz). Tam często bywa łączona z cabernet sauvignon.

Syrah daje znakomitej jakości wina o pieprzowym, korzennym smaku, czasem z odcieniem dymnym.

Najlepszym winom znad Rodanu potrzeba nieco czasu, by osiągnęły możliwie najlepszą jakość. Syrah zapewnia też strukturę i długowieczność innym winom francuskim, szczególnie tym z pozostałych okręgów Rodanu, Prowansji i Midi (gdzie często łączy się je z grenache).

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Festus, Sopot, 2013