Barika

Tannat

Ampélographie. Traité général de viticulture


Jedna z bardziej znanych odmian winorośli, główny składnik madiran z południowo-zachodniej Francji. Winogrona mają dość grubą skórkę, co wpływa na wysoką zawartość garbników. Z tego powodu, aby wina te były łatwiejsze w piciu, uzupełnia się je cabernet sauvignon, cabernet franc i fer (zwane tu także pinenc). Dojrzewa przynajmniej 20 miesięcy w dębie.

Młode wino tannat może być tak mocno wybarwione i garbnikowe, że bywa przezywane nebbiolo. Nazwa francuska prawdopodobnie wywodzi się właśnie od ogromnej zawartości tanin.

Wino uzyskane z tego szczepu jest korzenne, pełne w ustach, interesujące.

Poza Francją odmianę tę uprawia się głównie w Urugwaju, trochę w Argentynie.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Sklep z winem Festus, Sopot, 2013
(0)