Barika

Tempranillo

Ampélographie. Traité général de viticulture
Owocowość   ●●●
Ciało ●●●●
Taniny ●●●●
Kwasowość ●●●●
Alkohol ●●●


Jest to hiszpańska odpowiedź na francuski cabernet sauvignon. Z odmiany tej uzyskuje się wino o niezwykle głębokiej barwie, dobrze przechowujące się, a jednocześnie, co jest niezwykłe w Hiszpanii, o niewysokiej zawartości alkoholu.

»Temprano« oznacza wczesny, co prawdopodobnie wiąże się z wczesnym dojrzewaniem tego szczepu. Faktem jest, że winogrona tempranillo dojrzewają o dwa tygodnie wcześniej niż odmiany garnacha, która jest składnikiem większości kupażowanych win hiszpańskich.

W Penedes odmiana ta znana jest jako ull de llebre, ojo de Iiebre (oko zająca) w Katalonii, w Valdepenas – cencibel. Na północ od Madrytu, w chłodniejszym Ribera deI Duero, nazywa się ją tinto fino.

Tempranillo jest czwartą pod względem wielkości uprawy czerwoną odmianą hiszpańską, po garnacha, monastrell i bobal. Tempranillo swą sławę zawdzięcza winnicom Vega Sicilia i Pesquera, popularne jest także w Portugalii (tinta roriz, także jako składnik porto). Niewielkie uprawy tej odmiany znajdują się w Kalifornii (nazywa się tu valdepenas!), a także w argentyńskiej Mendozie.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Sklep z winem Festus, Sopot, 2013
(0)