Barika

Verdejo



Verdejo to szczep uprawiany historycznie w hiszpańskim regionie Rueda. Pochodzi z Afryki Północnej, został sprowadzony w XI wieku prawdopodobnie przez Mozarabów.

Verdejo było używane do produkcji silnie utlenionych win w stylu Sherry. Dopiero w latach 70. firma Marqués de Riscal, z pomocą francuskiego enologa Émile’a Peynauda, zaczęła opracowywać lżejsze wina oparte na tym szczepie. W latach 80. regionowi Rueda nadano dystynkcję DO (Denominación de Origen).

Wina z Ruedy muszą zawierać 50% verdejo (reszta to przeważnie sauvignon blanc albo macabeo). Wina oznaczone »Rueda Verdejo« muszą zawierać co najmniej 85% verdejo (przewazażnie jest to 100% verdejo).

Verdejo jest przeważnie zbierane w nocy. Dzięki temu trafiają do winnicy w temperaturze 10 – 15 stopni. Niższa temperatura oznacza mniejsze utlenienie czy zbrązowienie soku.

Wina z verdejo są aromatyczne, miękkie i o pełnym ciele.

 

Źródło: 

Na podstawie: en.wikipedia.org/wiki/Verdejo
(0)