Barika

Zinfandel

Owocowość   ●●●●●
Ciało ●●●●●
Taniny ●●●
Kwasowość ●●
Alkohol ●●●●●


Odmiana znana przede wszystkim z win kalifornijskich. Nie jest to jednak odmiana pochodzenia amerykańskiego. Prawdopodobnie pochodzi z Chorwacji (crljenak kaštelanski) lub Apulii we Włoszech (primitivo), gdzie uprawia się ją od XVlll wieku. W Stanach Zjednoczonych szczep ten hoduje się od XIX wieku i znany jest jako zinfandel lub zdrobniale zin.

Odmiana ta daje solidne czerwone wino, ale także półsłodkie rosé (blush wine), którego Amerykanie piją sześciokrotnie więcej niż czerwonego. Grona zinfandela mają dużą zawartość cukru, stąd wina mogą mieć nawet ponad 15% alkoholu. Smak tego wina zależy głównie od dojrzałości winogron, w regionach chłodniejszych dominuje smak malin, w cieplejszych nuty jeżyn, anyżku i pieprzu.

 

Źródło: 

Wiktor Zastróżny: Degustacyjny słownik winiarski. Festus, Sopot, 2013