Barika

MY

 

Cytat: Ten kupaż [...] to nadzwyczaj dobrze zrobione wino, zachowujące lokalny, kataloński sznyt.
Sebastian Bazylak @ zdegustowany.com
Jednym zdaniem: Wino deklasujące każde Primitivo
Dopisek: Strona poświęcona winu: winomy.pl.
Producent: Clos Maria
Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: Montsant DO
Kolor/styl: Czerwone, potężne
Rodzaj: Wytrawne
Winiarz: Robert Chwałowski, Agata Sekuła, Toni Marquet
Opis (producent): Własna unikalna kompozycja, misternie i precyzyjnie opracowana podczas pobytu w winnicy. Na etykiecie (także własnego projektu) graficznie przedstawiono charakterystykę wina, czyli: ciało 7/10, owocowość 8/10, pikantność 5/10, taniczność 6/10, odczuwalny alkohol 5/10 i kwasowość całkowita 4/10.
Uwagi: Wyprodukowane tylko z winogron z własnej winnicy. Zabutelkowane w posiadłości. Organiczne. Skomponowane w biodynamicznym dniu ziemi.
Noty degustacyjne:
Ten kupaż [...] to nadzwyczaj dobrze zrobione wino, zachowujące lokalny, kataloński sznyt. Ciemne jak noc, pełne aromatów dojrzałej śliwki, malinowego soku i crème de cassis, wspartych o nuty ziołowo-korzenne. W ustach mocna, ale nie ociężała budowa, czarna porzeczka, jagoda i odrobina mentolu obudowują ładnie poprowadzoną kwasowość, która daje też odpór słodyczy dojrzałego owocu. Tanina dobrej jakości, drobnoziarnista i soczysta – myślę, że wino w dobrej formie wytrzyma jeszcze pięć lat. Ergo – warto zdekantować. Na mój nos i język 89 punktów, za które zapłacicie 89 złotych. Warto po nie sięgnąć, albo komuś podarować, w końcu to jednorazowa okazja, która raczej szybko się nie powtórzy. [2017] [Sebastian Bazylak @ zdegustowany.com]
Pachnie mocno, zdecydowanie, intensywnie owocowo. Pojawiają się czerwone porzeczki, wiśnie, czereśnie, dojrzałe maliny. Nie ma się jednak wrażenia przesytu, ta owocowość pozostaje świeża, nieprzemęczona. Na podniebieniu esencjonalne, wręcz lekko tłustawe, z dość delikatną kwasowością, ponownie sporą dawką owocowości i nieco palącym alkoholem w finiszu. Po chwili dochodzą do głosu tony leśne i ziemiste, a także wyraźne taniny. [2017] [naszswiatwin.pl]
Za [...] wyborem [szczepów] w równej mierze stoi własny smak, co i pragmatyczna chęć wpisania się w stylistykę mocno owocową, popularną wśród polskiej publiki, która śliwkowy owoc czy to apulijskiego primitivo, czy to dogrzanego południowym słońcem merlota, wielbi. W winie dochodzi do głosu również pikantność syrah, który na łupkowej glebie tę swoją cechę uwydatnia. Wino ma sporą koncentrację, strukturę wzmacnia solidna dawka alkoholu, bynajmniej nie dominująca. [2017] [Maciej Świetlik @ Winicjatywa]
Wino jest bardzo ciemne, wręcz czarne z purpurowym jaśniejszym brzegiem. W nosie bardzo gęste i słodkie (trochę w stylu Porto). Dużo bardzo dojrzałych czarnych czereśni, kalifornijskich suszonych śliwek, powideł śliwkowych i trochę przypraw. W ustach średnia kwasowość i duża ilość tanin – ściągających dziąsła, ale nie agresywnych. Jest mocno dojrzały, owocowy profil. Trochę nut dżemowych – śliwkowych. Całkiem spora ilość aromatów czarnej porzeczki i Cassisu. Znalazło się też miejsca dla smaków jagodzianki. Przyprawy – lukrecja, anyż gwiazdkowy. [2017] [Wojciech Galiński @ winniczek.eu]
Wino jest z tych cięższych, wyrazistych szczodrych. W nosie rządzi śliwkowy owoc z delikatnym powiewem korzennym. Na szczęście dość słuszny alkohol (14,5%) w nosie jest całkowicie ukryty. W ustach jest gęsto, ekstraktywnie, zdecydowanie owocowo. Po chwili pojawia się delikatnie (nie wiem czy nie za delikatnie) nakreślona kwasowość, a po niej subtelnie zarysowane garbniki. Z kolei posmak stoi tonami korzenno-ziemistym i rozgrzewającym alkoholem. Wino dobrze wpisuje się w owocową stylistykę regionu, co nie zmienia faktu, że dla mnie MY to wino bardziej jesienno-zimowe niż wiosenno-letnie. [2017] [Irek Wis @ blurppp.com]
Wino jest ciemne i gęste. Aromaty przy pierwszej próbie nosa skryte jest za czarną peleryną, nie odkrywają od razu wszystkiego. Po zakręceniu kieliszkiem uwalniają się nuty ciemnych owoców – dojrzałej czereśni, czarnej porzeczki, leśnej jeżyny. Na podniebieniu czuć siłę tego wina. Jest mocno skoncentrowane, mięsiste i sycące. Początkowa słodycz owoców, w końcowym etapie spływa do gardła lekką goryczką surowego kakao i nutami korzennymi. [2017] [Luks Piekut @ lampkawina.com]
Oko: Kolor rubinowy.
Nos: Nuty śliwek i czarnej wiśni.
Usta: Krągłe taniny, długi finisz.
Maceracja: Maceracja od 10 do 21 dni.
Starzenie: 75% (merlot + syrah) dojrzewające w stalowym zbiorniku, 25% (carignan + cabernet sauvignon + garnacha) starzone w beczkach z dębu francuskiego. Butelkowane bez klarowania i filtracji.
Potrawy: Szynka iberyjska, pieczone warzywa, makarony z ciężkimi sosami, dania kuchni meksykańskiej, gulasze, potrawy z soczewicy, pieczona wieprzowina, steki, pastrami, paella, dania z jagnięciny.
Produkcja: 612 butelek
Rocznik: 2017
Alkohol: 14,5
EAN: 8437005699403

Cena:

89,00