Barika

Pago El Espino

 

Jednym zdaniem: W pełni zasługuje na nagrodę
Kraj: Hiszpania
Region: Andaluzja
Kolor/styl: Czerwone, potężne
Rodzaj: Wytrawne
Opis (producent): Wino jest kupażem trzech odmian winorośli. W 65% petit verdot, 24% syrah, 11% tempranillo. Ta wyjątkowa mieszanka oddaje w pełni unikalny charakter winnicy Cortijo Los Aguilares, podkreśla to, z czego winnica jest dumna: dbałość o szczegóły i niepowtarzalny, lokalny klimat.

Starzenie w dużych, trzystu i pięciuset litrowych beczkach z dębu francuskiego, nadało winu okrągłość i złożoność, jednocześnie nie pozbawiło wyjątkowej ekspresji. Wino jest gładkie i świeże na podniebieniu z długotrwałym posmakiem

Uwagi: Wino posiada certyfikat ekologiczny CAAE i pochodzi z górskiej winnicy, położonej na wysokości 900 metrów nad poziomem morza, na glebach wapienno gliniastych w Andaluzji, blisko morza. Uprawa jest również w pełni ekologiczna. Zbiór winogron odbywa się ręcznie do 10 kilogramowych koszy tak, by nie uszkodzić gron.

Nasadzenia: 5000 krzewów na hektar.

Wydajność: 5000 kilogramów z hektara.

Oko: Barwa ciemna, czereśniowa, na obrzeżach kieliszka przechodząca w odcień rubinowy.
Nos: Nos jest pełen owoców, ze świeżymi, balsamicznymi niuansami i lekkimi tostowymi, pikantnymi nutami.
Usta: Podniebienie jest miękkie i świeże z doskonałą, orzeźwiającą kwasowością i długim finiszem.
Maceracja: Maceracja na zimno. Winogrona były przechowywane w chłodni przez 24 godziny w temperaturze 2 st. C.

Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 28 st. C.

Fermentacja malolaktyczna w betonowych zbiornikach i beczkach.

Starzenie: Wino leżakowało 15 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Pojemność beczek to 300 i 500 litrów.
Nagrody: 94 pkt Guía Peñín
Rocznik: 2016
Alkohol: 14
EAN: 8437009469859

Cena:

97,00
(0)