Barika

Santa Marta

 

Kraj: Włochy
Region: Toskania
Kolor/styl: Czerwone, potężne
Rodzaj: Wytrawne
Szczep: Sangiovese
Uwagi: Zbiór winogron pod koniec września. Winnica posiada certyfikat Bio: IT BIO 006 wydany przez organ kontrolny upoważniony przez MiPAAFT no B444 Włoskiego Rolnictwa Ekologicznego.

Winogrona pochodzą z parceli położonej na wysokości 380 metrów nad poziomem morza. Nazwa parceli: Santa Marta-Fascine. System uprawy winorośli to Guyot i Spred Cordon.

Do produkcji wina używany jest klon sangiovese o nazwie Salustri Sangiovese odzyskany ze starych krzewów przy współpracy z University of Oenology w Pizzie.

Oko: Intensywny rubinowy kolor.
Nos: Eleganckie i złożone aromaty owocowe i korzenne, czarnej wiśni oraz nuty tytoniu.
Usta: W ustach skoncentrowane z dojrzałymi taninami
Maceracja: Maceracja na skórkach przez około 20 dni. Fermentacja: część w kadziach drewnianych o pojemności 22 hl i część w stalowych zbiornikach o pojemności 50 hl. Temperatura fermentacji maksymalnie do 30°C.
Starzenie: W drewnianych kadziach przez 24 miesiące. Okresy starzenia w butelce - 12 miesięcy.
Potrawy: Czerwone mięso, dziczyzna, wędliny i twarde sery
Rocznik: 2016
Temperatura: 16-18
Alkohol: 14
EAN: 5907437075777

Cena:

96,00
(0)