Barika

Vale da Judia Cabernet Sauvignon

 

Jednym zdaniem: Szczupłość ciemnych owoców w winie pełnym portugalskiego słońca
Linia: Vale de Judia
Kraj: Portugalia
Region: Setubal
Kolor/styl: Czerwone, z charakterem
Rodzaj: Wytrawne
Winiarz: Jaime Quendera
Opis (producent): Winnica wytwarza wina jakościowe od 1958 roku. Wino Vale de Judia Cabernet Sauvignon zrobione jest z winogron uprawianych na glebach piaszczystych. Zbiór następuje w połowie września, kiedy winogrona są w maksimum swojej dojrzałości. Winifikowanie w kadziach ze stali nierdzewnej z przedłużoną maceracją na skórkach. Starzenie przez 12 miesięcy w małych dębowych beczkach. Wino jest gładkie i aksamitne. Idealnie oddaje charakter szczepu uprawianego na ziemi portugalskiej.
Uwagi: Wino wraz z wiekiem świetnie sie rozwija. Potencjał starzenia 10 lat.
Oko: Ciemnoczerwona barwa z granatowymi akcentami.
Nos: W aromacie dominują nuty dojrzałych czerwonych owoców i odrobiny ziół z przewagą szałwii i odrobiną papryki w tle. Całość przyprószona mieszanką pikantnych przypraw: białego, czarnego i zielonego pieprzu.
Usta: Na podniebieniu miękkie i aksamitne, ze zrównoważoną kwasowością i krągłymi garbnikami. Czarna porzeczka, przyprawy, papryka. Wino jest soczyste, ze świetnie wykorzystaną beczką. Na długo pozostaje w pamięci.
Maceracja: Długa i powolna maceracja na skórkach winogron. Fermentacja alkoholowa w stalowych zbiornikach.
Starzenie: 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego.
Potrawy: Wyborne do steków, dań z grilla i mięs z sosami na bazie pieprzu, a także intensywnych w smaku serów.
Nagrody: Portuguese Wine Producer of the Year Trophy 2017 and 2018 Cooperativa Agrícola de St. Isidro de Pegões C.R.L.
Rocznik: 2016
Temperatura: 16-18
Alkohol: 14,5
EAN: 5603016004618

Cena:

61,00
(0)