Barika

Valpolicella Ripasso DOC Classico Superiore Pegrandi

 

Linia: Pegrandi
Kraj: Włochy
Kolor/styl: Czerwone, potężne
Rodzaj: Wytrawne
Opis (producent): Wino jest idealnie wyważone, z gęstymi i dobrze połączonymi taninami o doskonałej strukturze. Zawartość cukru resztkowego: 4-5 gramów na litr. Kwasowość całkowita: 5,5-6 gramów na litr.

Pochodzenie

Winnice należące do rodziny Vaona, położone na wzgórzach obszaru Classico Valpolicella, na wysokości około 200–250 metrów nad poziomem morza. Gleba aluwialna na wapiennych bazaltach. Uprawa częściowo tarasowa sprzyjająca doskonałej ekspozycji na słońce.
Uwagi: Oznaczenia na butelce:
  • DOC - apelacja - kontrolowany region i sposób produkcji wina
  • Valpolicella - rodzaj wina
  • Ripasso - metoda produkcji
  • Classico - podstrefa apelacji
  • Superiore - styl/klasa wina

Zbiór

Różne odmiany winogron zbierane są zwykle w drugiej połowie października w zależności od stopnia dojrzałości. Następnie umieszczane są w drewnianych skrzyniach na okres 40-45 dni.
Oko: Głęboka rubinowa barwa z tendencją do starzenia się w kierunku burgundowej czerwieni.
Nos: Bukiet dojrzałych owoców. Wiśni, czerwonej porzeczki, suszonej śliwki z nutami korzennymi.
Usta: Charakterystyczny dla win Ripasso smak – kombinacja świeżości młodej Valpolicelli i oraz dojrzałości wielkiego Amarone (powtórna fermentacja na suszonych owocach z Amarone Pegrandi). Wyczuwalne nuty konfitury wiśniowej, śliwek, truskawek a także wanilli i jeżyn. Wino szlachetne, eleganckie z miękkimi taninami.
Maceracja: Technika winifikacji: winogrona są tłoczone pod koniec listopada. Następnie poddane procesowi fermentacji trwającemu 15 do 18 dni, w wyniku którego powstaje wino bazowe dla Ripasso. W marcu, wino bazowe pozostawia się do ponownej fermentacji w połączeniu z owocami po produkcji Amarone Pegrandi. W ten sposób uzyskuje się wino o bogatym ciele ze świeżością Valpolicelli.
Starzenie: 12 miesięcy w drenianych beczkach o pojemności 10-15 hl, a następnie wino jest leżakowane butelkach przez okres 4 miesięcy.
Nagrody: Wyróżniony w konkursie Vivino Wine Style Awards 2019: Italian Ripasso (rocznik 2015)
Rocznik: 2018
Temperatura: 16-18
Alkohol: 14,5
EAN: 2010000001882

Cena:

95,00
(0)